حاکمیت شرکتی چیست

حاکمیت شرکتی چیست؟ + فاکتورها و اصول مهم آن

حاکمیت شرکتی چیست؟ حاکمیت شرکتی که با نام Corporate Governance نیز شناخته می شود، یک ابزار مهم برای محافظت از منافع ذینفعان، مدیریت شرکت ها و پیگیری اهداف آن است. در واقع این سیستم به مدیران کمک می کند تا با تعریف یکسری اصول و رویکردها، مدیریت و هدایت شرکت خود را به درستی به دست بگیرند. در ادامه با ما همراه باشید تا دقیق تر به این موضوع بپردازیم.

منظور از حاکمیت شرکتی چیست؟

حاکمیت شرکتی چیست؟ در پاسخ می توان این مفهوم را یک سیستم یا مجموعه ای از قوانین و فرآیندها دانست که به منظور هدایت و کنترل شرکت ها ایجاد می شوند. چنین چیزی می تواند نحوه اداره شرکت ها و نیز چگونگی رسیدن به هدف آنها را مشخص کند. در واقع می توان حاکمیت شرکتی را یک ابزار دانست که تضمین می کند تصمیم گیری ها و کنترل های مناسبی در برخورد با چالش ها و اداره یک شرکت صورت گیرند. در نتیجه منافعی که ذینفعان یک شرکت دارند از جمله سهامداران، مشتریان، کارکنان، تامین کنندگان و غیره، متعادل و پایدار خواهند بود.

هدف از حاکمیت شرکتی چیست؟ در کنار حفظ منافع، هدف دیگری که دنبال می شود اطمینان از این است که اهداف شرکت ها در چارچوب محیط اداری، نظارتی و بازار تعیین و دنبال گردد. از دیگر مقاصد حاکمیت شرکتی همچنین می توان گفت:

  • استقلال مدیریتی.
  • ارتقای عملکرد شرکت در راستای اهداف آن.
  • مسئولیت پذیری و رشد یا تعالی اخلاقیات سازمانی.
  • ایجاد ساختارها و روابط در یک شرکت به منظور دنبال کردن هدف.
  • افزایش شفافیت و اطلاع رسانی به خصوص در بخش مالی، بیمه و حسابرسی.
  • ایجاد ساختارهایی به منظور نظارت بر عملکرد شرکت و تعیین چگونگی انجام این کار.
آشنایی با مفهوم حاکمیت شرکتی
آشنایی با مفهوم حاکمیت شرکتی

فاکتورهای مهم در حاکمیت شرکتی چیست؟

ممکن است برای شما هم این سوال مطرح شود که اصول حاکمیت شرکتی چیست؟ در پاسخ نمی توان به صورت جزئی و دقیق به این پرسش جواب داد؛ چراکه این مفهوم برای شرکت ها با توجه به نوع کارکرد، اهداف و شرایطی که دارند، متفاوت است. در حالتی کلی می توان گفت:

  • انصاف: لازم است در تبیین سیاست های کلی که از سوی هیئت مدیره انجام می گیرد، شرط انصاف در تعامل با کارکنان، فروشندگان، سهامداران و غیره رعایت شود.
  • تعهد: یکی دیگر از مهم ترین اصولی که می تواند در پایداری و بهبود عملکرد شرکت موثر باشد، تعهد است. هیئت مدیره باید به فعالیت ها، اهداف، نیرویی که دارد، نتایجی که خلق می کند و موضوعاتی از این قبیل تعهد داشته باشد. همچنین ساختار شرکت را در بخش های مختلف مثل حسابداری، فروش، پشتیبانی و غیره طوری تبیین کند که افراد مسئولیت پذیر باشند.

از دیگر فاکتورهای مهم در این بخش می توان به شفافیت، مسئولیت پذیری و مدیریت ریسک نیز اشاره کرد.

آشنایی با فاکتورها و اصول مهم حاکمیت شرکتی
آشنایی با فاکتورها و اصول مهم حاکمیت شرکتی

پرسش های متداول

در انتهای این مقاله راجع به اینکه حاکمیت شرکتی چیست؟ و سوالات پیرامون آن می توان به چند پرسش زیر اشاره کرد که عبارتند از:

  • اصول مهم حاکمیت شرکتی را نام ببرید.

8 اصل مهم در این بخش وجود دارند که عبارتند از: وظایف هیئت مدیره، وظایف مدیریت شرکت، تضمین سلامت مالی و تجاری، کمیته حسابرسی هیئت مدیره، کمیته حاکمیت شرکتی، کمیته جبران خدمات، ارتباط با سهامداران و توجه به منافع تمام ذینفعان.

  • معایب عدم درنظر گرفتن حاکمیت شرکتی چیست؟

این مورد بخشی از مهم ترین وظایف مدیران یک شرکت است. عدم توجه به حاکمیت شرکتی منجر به از دست رفتن کنترل کامل، نظارت صحیح بر عملکرد افراد، عدم تبیین صحیح روابط، فساد و اختلافات فی مابین اعضا می شود.

شما کاربران می توانید مقالات بیشتر در مورد مالیات قانونی، حسابداری و مدیریت را در وب سایت ما دنبال کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *