ثبت کالای امانی

ثبت کالای امانی چیست و چگونه ثبت می شود؟

ثبت کالای امانی و حسابداری آن چه مراحلی دارد؟ منظور از کالای امانی چیست؟ یکی از شیوه های فروش کالا از طریق فروش با حق العمل کار است که در این مقاله می خواهیم راجع به آن بیشتر صحبت کنیم. همچنین در بخش دوم مقاله، راجع به مراحل ثبت و حسابداری این کالاها مطالبی بیان می شوند.

کالای امانی چیست؟

قبل از اینکه بخواهیم راجع به ثبت کالای امانی صحبت کنیم، بهتر است با این کالاها آشنا شوید. یکی از مدل های فروش که به واسطه وجود فرصت یا پتانسیل برای دیگر افراد وجود دارد، ارائه کالاها به سایر نمایندگان است. در این حالت کالای مذکور از صاحب کالا یا “آمر” به یک نماینده یا “حق العمل کار”  داده می شود تا به فروش برسد و حق العمل کار نیز درصدی را از محل فروش برمی دارد. به چنین کالایی که اینگونه به فروش می رسد، کالای امانی می گویند که مالکیت آن به آمر منتسب بوده و بهای آن با درنظر گرفتن قیمت تمام شده که شامل حق العمل کار، بسته بندی و حمل و نقل است در نظر گرفته می شود.

نکته: “کالای امانی” با کالایی که صرفا به عنوان “امانی” شناخته می شود فرق می کند. در حالت دوم، آن کالا صرفا برای مدت زمانی در مکان دیگری نزد سایرین نگهداری می گردد.

در خرید و فروش کالای امانی و حسابداری آن تفاوت هایی با یک کالای معمولی وجود دارند. در این حالت کالای امانی تا زمانی که به فروش نرسد، در مالکیت آمر خواهد بود؛ این در حالی است که مالکیت کالای معمولی به نام فروشنده آن است. در حسابرسی و حسابداری آمر، کلیه کالاهایی که تحت نظر آمر هستند با هزینه تمام شده در صورت مالی پایان دوره و تحت کالای موجود موسسه ثبت می گردند.

نکته: ثبت کالای امانی در انبارگردانی یا انبارداری با عنوان کالای امانی انجام می شود و نباید آن را به عنوان موجودی کالا یا دارایی حساب کرد. چراکه برای تهیه آنها، خریدی صورت نگرفته است. حتی در صورت خرید نسیه می توان آن را در دارایی ثبت کرد.

آشنایی با کالای امانی
آشنایی با کالای امانی

حسابداری و ثبت کالای امانی

همانطور که گفتیم، حسابداری و ثبت کالای امانی متفاوت است و باید نکاتی را در این بخش درنظر گرفت. بخشی از این نکات در قسمت قبلی بیان شدند. مراحل ثبت کالای امانی و حسابداری آن در 2 حالت انجام می شود که عبارتند از:

حالات مختلف حسابداری کالای امانی

حالت اول: کالا برای فروش در اختیار حق العمل کار قرار می گیرد. در این حالت، ثبت کالای امانی در دفاتر فرستنده کالا یا آمر انجام می شود.

  • ارسال کالا برای برای حق العمل کار.
  • پرداخت هزینه های مرتبط با ارسال کالا که باید توسط آمر انجام شود.
  • فروش کالا که باید توسط حق العمل کار انجام گردد.
  • ثبت هزینه هایی که پرداخت شده اند برای حق العمل کار.
  • دریافت حواله از حق العمل کار.
  • پرداخت حق التضمین و حق العمل.
  • سپس در انتها مراحل بستن حساب کالای امانی در پایان دوره مالی و نیز بستن حساب کالای ارسالی انجام می شود.

نکته: در صورتی که کالاهای امانی نزد حق العمل کار به فروش نرسیده باشند، در بخش کالاهای موجود موسسه فرستنده و به بهای آن نوشته می شود.

حالت دوم: کالاهایی که از مجموعه های دیگر برای نگهداری نزد شرکت هستند. در این مدل حسابداری و ثبت کالای امانی می توان گفت:

  • در این حالت حسابداری تنها با ثبت اطلاعات آماری آنها در حساب های انتظامی انجام می گردد.
  • در صورت بازگرداندن این کالاها، اطلاعات آماری آنها کسر می گردد.

شما کاربران می توانید مقالات بیشتر با موضوع قانون مالیات، بیمه های تامین اجتماعی، مدل های مختلف حسابداری و نکات مهم آن را در مقالات حسابگاه مطالعه کنید.

حسابداری و ثبت کالای امانی
حسابداری و ثبت کالای امانی

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *