معادل آحاد در بهای تمام شده

معادل آحاد در بهای تمام شده چیست؟

معادل آحاد در بهای تمام شده چیست و چه فرمول هایی دارد؟ در ادامه این مطلب می خواهیم کمی راجع به این مسئله صحبت کنیم. لفظ معادل آحاد در بهای تمام شده به معنای همسان سازی کردن واحدها براساس کامل ها است که در حسابداری صنعتی به کار گرفته می شود. در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.

مقدمه ای بر هزینه یابی مرحله ای

قبل از اینکه به مفهوم معادل آحاد در بهای تمام شده بپردازیم، بهتر است مقدمه ای در مورد هزینه یابی مرحله ای بیان شود. یکی از موضوعات حسابداری صنعتی برای مدیریت مالی و درک وضعیت هزینه ها و درآمدها، یافتن هزینه های تولید است. برای این کار می توان از روش هزینه یابی مرحله ای استفاده کرد. هزینه یابی به معنای مشخص کردن مخارجی است که در خصوص بهای تمام شده یک واحد کالای تولیدی برای شرکت یا بنگاه، مشخص شده یا تحمیل می گردد.

هزینه یابی مرحله ای این روند را بخش به بخش درنظر دارد. این متد در شرکت‌های تولیدی که محصول خروجی آنها از چند مواد اولیه با نوع و خط تولید مختلف ایجاد می‌شوند به کار می‌رود. در این روند معمولا تولید محصول در هر مرحله هزینه هایی را متحمل می شود و به سرجمع هزینه های تمام مراحل تولید آن کالا، بهای تمام شده می گویند. در هزینه یابی مرحله ای، هر بخش از مراحل به طور جداگانه بررسی شده و محاسبات در همان بخش ها انجام می شوند. این هزینه ها در حسابرسی هر بخش شامل مواد مستقیم، دستمزد مستقیم و سربار ساخت هستند.

هزینه یابی مرحله ای
هزینه یابی مرحله ای

معادل آحاد در بهای تمام شده به چه معناست؟

معادل آحاد در بهای تمام شده مربوط به زمانی است که تولید تمام محصولات تکمیل شده و واحد تولیدی محصولات را صد در صد ایجاد کرده اند. با این حال در واحدهای تولیدی شاهد آن هستیم که در پایان دوره مالی، قسمتی از کالاها صد در صد ساخته نشده و به عنوان موجودی کالای در حال ساخت شناخته می شوند.

معادل آحاد تکمیل شده برای هزینه های هر محصول به صورت جداگانه درنظر گرفته می شوند. مثلا اگر تولید یک محصول از هزینه های مواد اولیه و تبدیل تشکیل شده باشد و هزینه های مواد اولیه کامل و تبدیل 75 درصد تکمیل شود، باید مواد اولیه و هزینه های تبدیل، معادل آحاد تکمیل شده جداگانه محاسبه گردند.

فرمول معادل آحاد در بهای تمام شده

معادل آحاد در بهای تمام شده در زمانی که موجودی کالاهای در جریان ساخت ابتدای دوره نداشته باشیم، عبارت است از:

(درصد تکمیل  موجودی کالای در جریان ساخت پایان دوره) + واحدهای تکمیل شده = معادل واحد تکمیل شده.

اگر بخواهیم با 2 مثال، معادل آحاد در بهای تمام شده را درک کنیم می توان گفت:

  • مثال اول: در یک تولیدی، فرآیند ساخت 1500 واحد محصول شروع شده و در پایان دوره 1500 واحد محصول تکمیل می شوند. در نتیجه موجودی کالای در حال ساخت نداشته و معادل آحاد تکمیل شده آن 1500 واحد است.
  • مثال دوم: اگر در مثال قبل، 1200 محصول تکمیل شوند و 300 واحد داشته باشیم که به عنوان موجودی کالای در حال ساخت تلقی شوند، با فرض اینکه این تعداد محصول از نظر مواد، حق الزحمه و سربار 40 درصد تکمیل شده باشند، معادل آحاد به صورت زیر می باشد:
پارامتر جدول مقداری تولید مواد اولیه هزینه های تبدیل
واحد های تکمیل شده 1200 1200 1200
موجودی در جریان ساخت پایان دوره 300 300 × 30% = 90 300 × 30% = 90
معادل آحاد تکمیل شده 1290 1290

ذکر این نکته مهم است که در جدول مقدار تولید، رابطه ای به صورت زیر همواره برقرار خواهد بود:

موجودی کالای در جریان ساخت اول دوره + واحد هایی که طی دوره اقدام به تولید آنها شده = واحد های تکمیل شده طی دوره + موجودی کالای در حال ساخت پایان دوره.

شما کاربران می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مالیات و مسائل تامین اجتماعی، نوشته های حسابگاه را دنبال کنید.

معادله آحاد در حسابداری
معادل آحاد در حسابداری

اشتراک گذاری پست

1 دیدگاه

  • مجید پیرعلی پاسخ

    با سلام
    چرا موجودی کالای در جریان پایان دوره ضرب در 30 درصد شده است میتوانید توضیح دهید باتشکر پیرعلی

    1402/12/08 در 10:34 ب.ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *