مالیات چیست؟

مالیات چیست؟

مالیات چیست؟ برای یافتن پاسخ این سوال باید یادداشت زیر با بخوانید. مالیات را یک نوع هزینه اجتماعی می دانند. افراد جامعه همگی موظف هستند این هزینه را پرداخت کنند. به بیانی دیگر بهتر است بگوییم افراد جامعه در مقابل استفاده هایی که از منابع و امکانات یک کشور دریافت می کنند باید هزینه ای را پرداخت کنند. هزینه ای که از سمت مردم دریافت می شود مجدد خرج امکانات و منابعی می شود که قبل تر از سمت مردم خرج شده است. مالیات تعریف دیگری هم دارد. به بیانی دیگر مالیات را می توان به گونه زیر تعریف نمود. در ادامه این مقاله به جواب این سوال که مالیات چیست؟ خواهیم پرداخت.

مالیات به نوعی انتقال درآمد های دولت از سود و فعالیت های اقتصادی است. چرا که امکان دستیابی به این درآمد ها از سمت دولت فراهم می شود.

یک مثال کلی برای مالیات وجود دارد، این مثال به شرح ذیل می باشد:

سیگار جزو کالاهایی است که جامعه برای کاهش مصرف آن مالیات های سنگین وضع می کند تا مصرف کنندگان کمتر به سراغ خرید و فروش آن بروند و یا محصولات دیگر هم به همین منوال. محصولاتی نظیر گازوئیل، تنباکو و یا غیره شامل این موضوع می شوند.

تاریخچه مالیات

در دوران سلوکیان مالیات به دو دسته تقسیم بندی شد. مستقیم و غیر  مستقیم. مالیات غیر مستقیم به هدایایی گفته می شود که از سمت مردم اخذ می شد. مالیات غیر مستقیم نیز تنها به حقوق و مزایای گمرک ختم می شد. در زمان هخامنشیان مبلغ مالیات میان تمامی مردم پخش شد. در آن زمان مالیات بر اساس مرغوبیت محصول کشاورزی تعیین می شد. به عنوان مثال هر چقدر محصول یک زمین کشاورزی بهتر بود فرد کشاورز باید مالیات بیشتری پرداخت می کرد. در آن زمان از افراد که زرتشتی نبودند مالیاتی تحت عنوان مالیات سرانه دریافت می شد. البته اخذ این مالیات شرایط مخصوص به خود را داشت. افرادی که رده سنی آن ها از 20 تا 50 سال بود شرایط پرداخت مالیات را داشتند. در این قانون بانوان و فرزندان نیز از مالیات معاف بودند.

مالیات در ایران

ایران یکی از قدیمی ترین کشور هایی است که نسبت به اخذ مالیات اقدام کرده است. بر اساس گفته محققین تاریخچه اخذ مالیات در این کشور مربوط به 5000 سال قبل می باشد. میزان پرداخت مالیات اولین بار در دوران پادشاهی داریوش تنظیم و میزان آن مشخص شد. در زمان های گذشته نیز همانند اکنون با ارزش ترین دارایی،  ملک بود که بر اساس آن مالیات هر فرد تعیین می شد.

انواع مالیات

به صورت کلی مالیات در ایران به دو بخش تقسیم می شود که هر کدام از این بخش ها دارای زیر مجموعه های متفاوتی می باشد. همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم مالیات به دو بخش مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود.

معمولا در مالیات های مستقیم، درآمد و دارایی فرد مد نظر قرار داده می شود.

در مالیات های غیر مستقیم نیز به واردات و موضوع مصرف توجه می شود.

قوانین مالیاتی چیست؟

وزارت دارایی یکی از ارگان های زیر مجموعه خود، به نام سازمان امور مالیاتی کشور را مسئول نظارت بر امور مالیاتی خود قرار داده است. طی سال های اخیر با توجه به کاهش درآمد های نفت و گاز کشور، دولت بیشتر به دریافت منابع مالیاتی متمرکز شد.

ایران دارای نرخ بالایی در فرار های مالیاتی است. در ایران نهاد های بسیاری زیر نظر مقام معظم رهبری فعالیت می کنند. این نهاد ها از پرداخت مالیات معاف هستند. بر اساس قانون های جدید مالیاتی راهکار های زیادی برای شناسایی درآمد افراد اجرایی شده است.

قانون مالیاتهای مستقیم چیست؟

دولت ها برای اینکه بتوانند کسب درآمد کنند از راه های متفاوتی این کار را انجام می دهند. یکی از این راه ها اجرای قانون مالیات های مستقیم می باشد. قانون مالیات های مستقیم به مبلغی گفته می شود که به صورت مستقیم از درآمد افراد مختلف گرفته می شود. بر اساس قانون مالیات مستقیم تا یک مبلغ مشخص از درآمد هر صنف، معاف از مالیات می باشد اما بالاتر از آن مبلغ، حتما باید نسبت به پرداخت مالیات اقدام نمایند.

مشکلات مالیاتی شرکتها

معمولا مشکلاتی که برای شرکت ها در خصوص پرداخت مالیات رخ می دهد به دلیل عدم ارائه اظهارنامه ها در زمان تعیین شده می باشد. در صورتی که شرکت ها با این مشکل روبرو شوند بعد از پرداخت جریمه می توانند نسبت به رفع مشکل پیش آمده اقدام کنند.

مشاوره و خدمات مالیاتی

معمولا مشاوره مالیاتی به واسطه افراد خبره و کاربلد در مجموعه های مالیاتی انجام می شود. در اداره ها و یا مجموعه هایی که به صورت تخصصی کار مالیاتی انجام می دهند می توانید به راحتی نسبت به اخذ مشاوره و خدمات مالیاتی اقدام نمایید. انتخاب یک مشاوره مالیاتی خبره علاوه بر اینکه شما را از بدهی و جریمه های سنگین نجات می دهد، می تواند باعث دریافت تخفیف های مالیاتی و یا گاها معافیت مالیاتی نیز شود. بنابراین حتما برون سپاری خدمات مالیاتی را امتحان کنید.

خطرات مالیاتی برای شرکتها

خطر مالیات چیست؟ مالیات مربوط به شرکت ها همیشه موضوعی است که ذهن مدیران شرکت را به خود مشغول می کند. مسئول پرداخت مالیات ها بر عهده خود شرکت و یا به عبارت دیگر مدیران شرکت می باشد. یکی از خطراتی که شرکت ها را تهدید می کند عدم شناخت نوع مالیات می باشد. شرکت ها بر اساس فعالیت هایی که می کنند به دسته های مختلف تقسیم می شوند. انواع شرکت به شرح ذیل می باشد:

شرکت تضامنی

شرکت سهامی خاص

شرکت سهامی عام

شرکت با مسئولیت محدود

و غیره.

در نتیجه در ابتدا باید نسبت به فعالیت شرکت مورد نظر اشراف داشته باشید سپس نسبت به پرداخت مالیات آن اقدام نمایید.

نرخ های مالیاتی

بر اساس ماده 105 مربوط به مالیات های مستقیم، نرخ مالیات بر درآمد مربوط به اشخاص حقوقی 25 درصد می باشد. به صورت کلی می توان اینچنین گفت که هر شغلی با توجه به قانون مالیاتی، دارای نرخ های متفاوتی می باشد.

معافیت ها و مشوق های مالیاتی چیست؟

همانطور که در بالاتر نیز اشاره کردیم نهاد های بسیاری، در کشور در حال فعالیت هستند که زیر نظر رهبری به کار خود مشغول هستند. این مشاغل معاف از مالیات هستند. بر اساس قانون بعضی از مشاغل نوپا معاف از مالیات می شوند. علت این معافیت رونق کسب و کار نوپا می باشد.

مشمولین مالیات

به طور کلی مشمولین پرداخت مالیات به سه دسته کلی تقسیم می شوند. این سه دسته به شرح ذیل می باشند:

مشمول عادی: طبق قانون 1 مالیات های مستقیم عده ای از افراد مشمول پرداخت مالیات هستند و در زمان تعیین شده باید نسبت به ارائه اظهارنامه اقدام نمایند.

افراد معاف: این افراد از نظر قانون، معاف از پرداخت مالیات هستند. بنابراین این افراد شبیه به افراد غیر مشمول پرداخت مالیات می باشند. برای این افراد مالیاتی تعیین نمی شود و نیازی به پر کردن اظهارنامه مالیاتی ندارند. افرادی که از پرداخت مالیات معاف هستند به شرح ذیل می باشند:

کشاورزان

دام پروران

اجاره ملک مسکونی

اوقاف و غیره.

نرخ صفر: برای عده ای از افراد تکلیف هایی در نظر گرفته می شود. این دسته از افراد مالیاتی پرداخت نمی کنند. به طور کلی درآمد این افراد ضرب در صفر می شود. طبق قانون مالیات مستقیم هر فردی که در ایران زندگی می کند و به کسب و کاری مشغول است و یا از طریق اجاره ملک و یا زمین به درآمدی دست پیدا می کند مشمول مالیات می شود.

دادرسی مالیاتی چیست؟

دادرسی مالیاتی به فرایندی گفته می شود که توسط خود شخص( حقیقی و یا حقوقی) امکان پذیر می باشد. در دادرسی مالیاتی پرونده های مالیاتی پیگیری و نسبت به آن حکم صادر می شود.

در این مقاله سعی کردیم به این پرسش پاسخ دهیم که مالیات چیست؟

امیدواریم با مطالعه این مطلب اطلاعات لازم در این خصوص را کسب کرده باشید.

اشتراک گذاری پست

لینک کوتاه مطلب : https://hesabgah.com/?p=208

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *