قانون دیوان محاسبات چیست؟ و چه مضامینی دارد؟
قانون دیوان محاسبات چیست؟ نظارت بر بودجه دولت که به شرکت ها، سازمان ها و وزارتخانه ها می رسد، امر بسیار مهمی است. این مسئولیت توسط یک سازمان دولتی که تحت نظارت مجلس می باشد انجام می گردد. قانون دیوان محاسبات، مجموعه قوانینی در راستای تعریف وظایف، اختیارات و چارچوبی برای آن می باشد. این قانون شامل 47 ماده و 5 فصل می باشد.
قانون دیوان محاسبات چیست؟
در پاسخ به اینکه قانون دیوان محاسبات چیست؟ باید گفت یکی از قوانین در بخش نظارت و حسابرسی که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز تعریف شده است، قانون دیوان محاسبات می باشد. هدف از ایجاد این قانون، نظارت بر بیت المال و پاسداری از آن است که می بایست به صورت کنترل شده و با بررسی مستمر رعایت شود. این قانون در راستای تبیین مسئولیت های سازمانی با همین نام ایجاد شده و 3 بخش را برای وظایف آن تعیین کرده است که عبارتند از:
- کنترل عملیات ها و فعالیت های مالی که می بایست چنین موضوعاتی در شرکت های دولتی، وزارتخانه ها و سایر کمپانی هایی که به صورت دولتی فعالیت می کنند و نیز موسسات آنها انجام گردد. در واقع اصل اعمال این قانون بر مجموعه هایی است که به نحوی از بودجه کل کشور استفاده می نمایند.
- حسابرسی منابع مالی که مصرف شده و درآمدهای آن که در راستای سیاستهای مالی و بودجه تعیین شده اند. این کار می بایست با توجه به گزارش های محاسباتی از دستگاه های مرتبط و گزارش های عملیاتی انجام گردد.
- تدوین یک گزارش از تفریغ بودجه که می بایست در کنار نظرات کارشناسان ایجاد شده و در نهایت به مجلس شورای اسلامی ارائه گردد.
حال که تا حدودی فهمیدیم قانون دیوان محاسبات چیست؟ باید بدانید دیوان محاسبات همچنین نامی برای یک سازمان دولتی از جنس دادگاه مالی – اداری می باشد که زیرمجموعه مجلس شورای اسلامی است. این سازمان می بایست تمام فرآیند مالی را برای حسابرسی و نظارت بر رعایت قوانین تحت نظر داشته و در واقع یک ابزار نظارتی از سوی مجلس شورای اسلامی به شمار می آید. چنین نظارت هایی باعث می شوند تا از مصرف بیش از حد یا خارج از مسئولیت توسط مجموعه های دولتی جلوگیری شود. شما می توانید توضیحات دقیق تر این سازمان را در اصل 54 و 55 قانون اساسی مشاهده کنید.

کاربردهای قانون دیوان محاسبات که باید بدانید
حال ممکن است بپرسید کاربرد قانون دیوان محاسبات چیست؟ و چه مضامینی دارد. در این خصوص می توان به چند مورد زیر اشاره نمود که عبارتند از:
- تعریف اهداف: در فصل اول به بررسی اهداف دیوان محاسبات کشور پرداخته می شود که در بخش قبل به آن اشاره کردیم.
- تعیین وظایف و اختیارات: در فصل دوم به تعیین وظایف سازمان پرداخته شده است که شامل رسیدگی به کلیه حسابها، مشخص کردن دستگاه ها، اعلام نظر، تحلیل لایحه تفریغ بودجه و غیره می باشد.
- تعیین مشخصات سازمان: در فصل سوم به بررسی ساختاری سازمان، شرح قوانین داخلی برای انتخاب یا برکناری رئیس دیوان و مسائلی از این قبیل پرداخته شده است.
همچنین از دیگر موضوعات بحث شده در این قانون عبارتند از:
- نحوه کار هیات های مستشاری.
- مقررات متفرقه.
شما کاربران می توانید موضوعات بیشتر در حوزه حسابداری و مالیاتی را از سایت حسابگاه دنبال کنید. اگر علاقمند به ساخت نظام مالی برای شرکت یا مجموعه خود هستید ما می توانیم آنرا به خوبی برای شما انجام دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید