جرایم مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی

جرایم مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی چیست؟

جرایم مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی شامل چه چیزهایی می شود؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی این قانون بپردازیم و شما را با جرایم حسابداری و مالیاتی که در آن تعریف شده اند به طور کامل آشنا کنیم.

آشنایی قانون پایانه های فروشگاهی

قانون پایانه های فروشگاهی که با عنوان کامل “قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان” نیز شناخته می‌شود، یک تحول مهم در امور مالیاتی است. این قانون اولین بار در تاریخ 21 مهرماه سال 1398 در مجلس تصویب شد و اکنون با اجرایی شدن سامانه مودیان و فراخوان هایی که برای آنها ارسال می شود، بسیار مهم تر از گذشته شده است. در این قانون، به کلیه دستورالعمل ها مانند ثبت نام، پرداخت و نیز جرایم اشاره شده است که در این مقاله می خواهیم کمی راجع به جرایم مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی صحبت کنیم.

قبل از این که به بررسی قوانین حسابداری و مالیاتی و جرائم مطرح شده در این قانون بپردازیم، لازم است مخاطب آنها را بشناسید. کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که صاحب مشاغل یا فروشگاه های اینترنتی هستند،  مشمولین این قانون به شمار می آیند. همچنین کسانی که از درگاه های پرداخت، رایانه ها، دستگاه های پوز و وسایل دیگر متصل به شبکه پرداخت استفاده می کنند باید مطابق این قانون عمل کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی بخش جرایم مالیاتی آن بپردازیم.

آشنایی با قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان
آشنایی با قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان

جرایم مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی کدامند؟

حال می خواهیم به جرایم مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی بپردازیم که موارد زیر از این قانون استنباط شده اند:

  • ماده 2: در صورتی که برخی مودیان نتوانند به دلیل ناتوانی جسمی، عدم بهره مندی از امکانات و غیره، از زیرساخت ها و امکانات پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان استفاده کنند، لازم است شرکت های معتمد نسبت به آموزش، توانمندسازی و راه اندازی این سامانه ها برای ایشان اقدام کنند. در غیر اینصورت جریمه های عدم صدور صورتحساب از طریق این سامانه برعهده آنها خواهد بود. مودی باید ابتدا درخواست ناتوانی خود را به سازمان ارسال کند تا مورد بررسی قرار گیرد.
  • ماده 9: جریمه های موضوع ماده 22 این قانون شامل برخی از افراد خواهد شد. این افراد کسانی هستند که نسبت به تکالیف خود اقدام نکنند. از جمله کتمان معاملات، عدم صدور صورتحساب، کم اظهاری یا بیش از اظهاری در ثبت قیمت ها. در اینصورت، سازمان باید موارد تخلف را به مودی اطلاع دهد. در صورتی که مودی آنها را بپذیرد، باید نسبت به اصلاح و ثبت اقدام کرده و مشمول جریمه مذکور در خواهد شد.

نکته: در ادامه این ماده ذکر شده است اگر مودی این موارد را نپذیرد، سازمان اسناد و مدارک را به هیات اختلاف جمعی ارجاع می دهد. در صورت تایید، سازمان قادر است دفاتر و اسناد مودی را مطالبه و حسابرسی دوره های مالیاتی تخلف را شروع کند. در نهایت فرد متخلف طبق موضوع ماده 22 این قانون جریمه می شود.

جریمه های قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان
جریمه های قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان

ماده 22 قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان

بخش مهمی از جرایم مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در این ماده بیان شده است که به شرح زیر می باشند:

  • عدم صدور صورتحساب: جریمه به اندازه 10 درصد مجموع مبلغ فروشی است که بدون صدور صورتحساب الکترونیکی انجام شده. همچنین مبلغ دیگر، معادل 2 میلیون تومان می باشد. هرکدام که بیشتر باشد به عنوان جریمه درنظر گرفته خواهد شد. (بند الف)
  • عدم عضویت در سامانه مودیان: جریمه درنظر گرفته شده در این بخش معادل 10 درصد از مجموع فروش انجام شده از آن طُرُق بوده و یا 2 میلیون تومان است. هرکدام که بیشتر باشد. همچنین این فرد از معافیت های مالیاتی و نرخ صفر محروم شده و نمی تواند از مشوق های ق.م.م آن سال مالی استفاده کند. عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، حافظه مالیاتی یا استفاده از حافظه مالیاتی دیگران و واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران از مصادیق دیگر این بند می باشد. (بند ب)
  • عدم اعلام شماره های حساب بانکی اقتصادی که گردش مالی واحد از آنها انجام می شود: جریمه برابر است با معادل 10 درصد مجموع مبلغ فروش از آن حساب یا 2 میلیون تومان. هرکدام که بیشتر باشد. همچنین فرد از معافیت های مالیاتی و نرخ صفر و مشوق های ق.م.م در آن سال مالی محروم می شود. (بند پ)
  • عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار یا حذف و مخدوش کردن آن: معادل 2 درصد مبلغ صورتحساب مذکور یا 2 میلیون تومان. هرکدام که بیشتر باشد. (بند ت)
  • عدم رعایت احکام مذکور در مواد 12 تا 14 این قانون: معادل 1 درصد مبلغ فروش گزارش نشده یا 1 میلیون تومان. هرکدام که بیشتر باشد. (بند ث)

تبصره: توجه کنید که مبلغ های ثابت این جریمه ها هرسال با توجه به رشد تورم توسط بانک مرکزی بروزرسانی می شود.

تبصره: در صورتی که جریمه های بند “الف” و “ت” اعمال شود، جریمه موضوع ماده 169 قانون مالیات های مستقیم اعمال نخواهد شد. در صورت اعمال جریمه بند “ب”، جریمه های بند “الف” و “ت” اعمال نمی شود.

آشنایی با جرایم مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ماده 22
آشنایی با جرایم مالیاتی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ماده 22

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *